کارت گرافیک یکی از مهمترین قطعات موجود در انواع سیستمهای کامپیوتری و لپ تاپها است که وظیفه رندر کردن و نمایش انواع تصاویر و انیمیشنها را بر روی صفحه مانیتور بر عهده دارد. یک کارت گرافیک دارای پردازنده ای است که انواع محاسبات ریاضی، دست کاری و رندر هندسه و سایر کارهای مرتبط با گرافیک را برای نمایش گرافیک های دو بعدی و سه بعدی در زمان واقعی انجام میدهد. بسیاری از سیستمها بهخصوص انواعی که برای بازیهای ویدئویی هستند، نیازمند یک کرات گرافیک باکیفیت و پرقدرت خواهند بود که بتواند وظایف خود را در کوتاهترین زمان ممکن و با عملکردی بهینه انجام دهد. در این مقاله به مقایسه کارت گرافیک RTX 4090 با RTX 5090 میپردازیم که هر دو از بهترینهای جهان هستند.
آشنایی با کارت گرافیک RTX 4090
کارت گرافیک RTX 4090 تا پیش از رونمایی از سری ۵۰، قدرتمندترین کارت گرافیک کل تاریخ به شمار میرفت و پرچمدار سری Geforce RTX 40 بود. این محصول دارای یک رم ۲۴ گیگابایتی است و ۱۶۳۸۴ واحد پردازشی دارد که رقمی فوقالعاده بوده و نشانگر عملکرد فوق العاده این محصول است. مقدار فرکانس پایه این کارت گرافیک ۲.۲۳ گیگاهرتز بوده و قابلیت ارتقا به ۲.۵۲ گیگاهرتز در حالت Boost را نیز دارد.
این کارت گرافیک یکی از پیشرفتهترین و قدرتمندترین تولیدات برند مطرح انویدیا به شمار می رود و با داشتن معماری قدرتمند و قدرت پردازشی بالا، میتواند تجربهای بی نظیر از پردازش و اجرای بازی های سنگین را به کاربران هدیه کند.
آشنایی با کارت گرافیک RTX 5090
کارت گرافیک RTX 5090 پرچمدار جدید برند انویدیا است که به تازگی توسط این برند رونمایی شده و قدرتمندترین کارت حافظه جهان لقب گرفته است. این محصول دارای ۳۲ گیگابایت حافظه و ۲۱۷۶۰ هسته پردازشی از نوع CUDA است و عملکردی فراتر از تصور در اجرای برنامهها و بازیها سنگین دارد. این محصول میتواند عملکردی ۳۰ تا ۵۰ درصد بهتر از نسخه قبلی خود یعنی RTX 4090 ارائه کرده و سریع ترین نرخ اجرای بازی را داشته باشد.
این کارت حافظه علاوه بر داشتن نرخ ۲۴۲ فریم بر ثانیه، دارای فناوری های پیشرفتهای از جمله DLSS4 نیز هست که با استفاده از یادگیری عمیق مبتنی بر هوش مصنوعی، تمام تصاویر را با کیفیت بالا بازسازی کرده و نرخ فریم بهتری را ارائه میکند. در مقایسه کارت گرافیک RTX 4090 با RTX 5090 میتوان گفت که RTX 5090 تجربهای روانتر و واقعیتر را در بازیها به ارمغان میآورد و یکی از بهترینها برای عاشقان گیم در سراسر جهان به شمار میرود.
جدول مقایسه کارت گرافیک RTX 4090 با RTX 5090
ویژگیها | RTX 4090 | RTX 5090 |
هسته CUDA | ۱۶۳۸۴ | ۲۱۷۶۰ |
هسته Tensor | نسل چهار | نسل پنج |
هسته RT | نسل سه | نسل چهار |
حافظه | ۲۴ گیگابایت | ۳۲ گیگابایت |
میزان باس حافظه | ۳۸۴ بیت | ۵۱۲ بیت |
سرعت حافظه | ۲۱ گیگابایت بر ثانیه | ۲۸ گیگابایت بر ثانیه |
میزان توان مصرفی | ۴۵۰ وات | ۵۷۵ وات |
مقایسه RTX 4090 با RTX 5090 از نظر حافظه
در خصوص حافظه می توانیم با اطمینان بگوییم که RTX 5090 ارتقا بسیار چشمگیری داشته است. این محصول ارتقا یافته دارای نسل جدید حافظههای ویدئویی با مدل GDDR7 است و با حدود ۵۰ درصد افزایش، یک حافظه ۳۲ گیگابایتی را به شما ارائه میکند. پهنای باند حافظه در این محصول جدید انویدیا تقریباً ۸۰ درصد بهبود پیدا کرده است. در واقع این کارت حافظه یکی از بهترین های جهان از نظر حافظه به شمار میرود و میتواند عملکرد فوق العادهای در اجرای تمامی برنامههای سنگین و انواع بازیها داشته باشد.
مقایسه دو کارت حافظه از نظر میزان مصرف برق
واضح است که پیشرفتهای زیاد آخرین مدل انویدیا، بیشترشدن مصرف برق را نیز به همراه خواهد داشت. این محصول جدید و ارتقا یافته به میزان انرژی بسیار بیشتری نسبت به مدلهای قبلی خود احتیاج دارد. شرکت سازنده اعلام کرده که میانگین برق موردنیاز برای فعالیت صحیح این کارت گرافیک، در حدود ۵۷۵ وات است. این میزان نسبتاً بالا بوده و از مصرف برق بسیاری از سیستم های گیمینگ میانرده نیز بالاتر است.
مقایسه کارت گرافیک RTX 4090 با RTX 5090 از نظر عملکرد
در مقایسه کارت گرافیک RTX 4090 با RTX 5090، شرکت سازنده اعلام کرده که RTX 5090 از لحاظ عملکرد کلی میتواند تا دوبرابر سریعتر از RTX 4090 باشد. گفته میشود که کارت گرافیک RTX 5090 فناوری رهگیری پرتو بسیار پیشرفتهای دارد و میتواند حتی سنگینترین بازیهای موجود در جهان را نیز را با نرخ فریم فوق العاده ارائه کند. البته شرکت انویدیا تاکنون عدد دقیقی را برای نرخ فریم این محصول ارائه نکرده است.
RTX 5090 برخلاف RTX 4090 که از DLSS 3.5 بهره میبرد، از DLSS 4 بهره میبرد و میتواند چهار فریم تولید کند. قابلیت تولید چهار فریم با استفاده از هوش مصنوعی، به کارت گرافیک این امکان را میدهد که بهازای هر فریم رندر شده توسط GPU، چندین فریم دیگر تولید کند و نرخ فریم را تا حدود زیادی بالاتر ببرد. این مورد منجر به بهبود کیفیت پردازش کارت گرافیک می شود اما میتواند مشکلاتی در تأخیر ورودی (Latency) ایجاد کند.
یک نکته مهم دیگر در خصوص فناوری DLSS و رهگیری پرتو موجود در RTX 5090، این است که بسیاری از بازیها هنوز از این فناوری پشتیبانی نمی کنند و مدتی طول خواهد کشید تا این کارت گرافیک پیشرفته بتواند قدرتمندی خود را به رخ بکشد.
سایر تغییرات در مقایسه کارت گرافیک RTX 4090 با RTX 5090
- یکی از ویژگیهای جالبی که مختص به کارت گرافیک های سری ۵۰ است، استفاده از ویژگی RTX Neural Materials است که با استفاده از هوش مصنوعی یادگیری و فشرده سازی را انجام داده و میتواند یکسوم از نیازهای حافظه را کاهش دهد.
- فناوری DLSS Transformer Upscaling نیز یکی دیگر از تکنولوژی های منحصربهفرد در RTX 5090 است که از شبکه جدید مبتنی بر مدلهای هوش مصنوعی ترنسفورمر، بهجای CNN (شبکه عصبی کانولوشنی) بهره میبرد و در مقایسه کارت گرافیک RTX 4090 با RTX 5090، مدل جدیدتر میتواند افزایش سرعت و بهبود عملکرد چشمگیری داشته باشد.
ویژگی های یک کارت گرافیک خوب
حالا که با دو تا از بهترین کارت گرافیک های موجود در جهان آشنا شدیم و آنها را با هم مقایسه کردیم، بهتر است یک نگاه کلی به ویژگیهای یک کارت گرافیک خوب هم داشته باشیم.
- بالابودن کارایی: یک کارت گرافیک خوب باید کارایی بالایی در ارائه رندرهای دوبعدی و سهبعدی و اجرای بازیها داشته باشد.
- دارا بودن حافظه اختصاصی معقول: VRAM در واقع نوعی حافظه اختصاصی در کارت حافظه است که میتواند ذخیره سازی دادهها و منابع مربوط به گرافیک را انجام دهد. هر چه میزان حافظه VRAM در یک کارت حافظه بالاتر باشد، عملکرد آن در ارائه گرافیکی با بافت و وضوح بالاتر، بهتر خواهد بود.
- داشتن خنک کننده کارآمد: کارتهای گرافیک در نتیجه فعالیت خود میزان زیادی گرما تولید میکنند. بالارفتن دما میتواند عملکرد بهینه کارت را کاهش داده و به قطعات آن نیز آسیب وارد کند. به همین دلیل ضروری است که کارت گرافیک دارای سیستمهای خنک کننده قوی باشد و از ایجاد گرمای زیاد جلوگیری کند.
- ردیابی پرتو بی درنگ: ردیابی پرتو بیدرنگ قابلیت خاصی در رندرینگ است که منجر به ایجاد تصاویر روانتر و واقعیتر در بازیها میشود و میتواند تجربه بهتری برای کاربر بسازد.
- سازگاری با سایر سخت افزارهای سیستم: کارت گرافیک خوب باید بتواند با بقیه سخت افزارهای موجود در سیستم مثل مادربورد و CPU نیز سازگار باشد.
- استفاده از فناوری های مبتنی بر هوش مصنوعی: تکنولوژیهای مختلف هوش مصنوعی موجود در کارتهای گرافیک از جمله قابلیت شتاب هوش مصنوعی، میتواند عملکرد کارت را تا حدود زیادی بهبود دهد و قابلیت های اضافهتری مانند حذف نویز را نیز به آن اضافه کند. همانطور که اشاره کردیم، در مقایسه کارت گرافیک RTX 4090 با RTX 5090، مدل جدیدتر از فناوری های هوش مصنوعی بهتر و پیشرفتهتری بهره میبرد.
- خروجی های چندگانه برای نمایشگر: کارت حافظه باید بتواند خروجی های نمایشی متعددی که شامل HDMI، DisplayPort و… هستند را ارائه دهد و از انواع مختلف نمایشگر با وضوح تصاویر مختلف پشتیبانی کند.
جمع بندی
همان طور که در این مقاله مشاهده کردید، RTX 5090 یک کارت گرافیک پیشرفته است که تغییرات مفید چشمگیری نسبت به مدل قبلی در آن ایجاد شده است. این کارت حافظه نسبت به مدل RTX 4090، حدود 33 درصد بیشتر هسته پردازشی CUDA دارد و عملکرد آن در Rasterization بهبود قابل توجهی پیدا کرده است. علاوه بر این، در کارت گرافیک RTX 5090 انویدیا، افت فریمی که بهخاطر پردازش جلوه های بصری سنگین رخ میداد، کاهش زیادی پیدا کرده است و عملکرد کلی این کار فوق العاده بهتر شده است. شما میتوانید برای خرید این محصول و سایر کارت گرافیک های برتر جهان، به سدید گستران مراجعه کنید که مرکز این محصولات است.