Random Access Memory یا RAM، حافظه کامپیوتر است و نقش ذخیره موقت اطلاعات را به عهده دارد. به این صورت که وقتی برنامهها را میبندیم و کامپیوترمان را خاموش میکنیم، این اطلاعات هم پاک میشود. حالا تصور کنید اگر این قطعه مهم و کاربردی خراب شود چه اتفاقی میافتد؟ بله درست حدس زدید؛ برنامهها به درستی اجرا نمیشود و سرعت سیستم عامل به شکل کلافه کنندهای کند میشود. البته کند شدن سرعت باز شدن مرورگر وب و یا اجرای برنامهها ممکن است نتیجه عوامل دیگری هم باشد. بنابراین، اگر میخواهید علائم خرابی رم لپ تاپ و روش های عیب یابی آن را بدانید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
علائم خرابی رم لپ تاپ کدام است؟
چندین عامل مختلف میتواند نشانهای از خرابی RAM باشد و باعث کلافگی شما شود. به موارد زیر توجه کنید و هر کدام را جداگانه بررسی کنید:
افت عملکرد سیستم
ممکن است خیلی معمولی لپ تاپ خود را روشن کنید اما وقتی میخواهید از برنامههای سنگین مثل فتوشاپ و یا انواع بازی ها استفاده کنید، عملکرد سیستمتان کاهش چشمگیری پیدا کند. این میتواند یکی از نشانههای کم بودن حافظه رم و یا درست کار نکردن آن باشد.
خراب شدن فایلها جزو علائم خرابی رم لپ تاپ است
اگر RAM کامپیوتر در حال تغییر ساختار هارد دیسک باشد، با خراب شدن پروندههای درایو اصلی، کامپیوتر قدرت بوت شدن ندارد و همین باعث تخریب پرونده های قدیمی در دیسک سخت می شود. در چنین شرایطی، ممکن است مشاهده کنید که تعدادی از فایل های شما خود به خود خراب شده است و متاسفانه با مرور زمان، به تعداد فایل های خراب افزوده میشود.
سیستم خود به خود هنگ میکند
وقتی کامپیوتر خود به خود و بدون هشدار قبلی هنگ میکند، طوری که حتی صفحه کلید و موس از کار میافتد، میتواند نشانهای از خرابی حافظه رم باشد و چارهای جز ری استارت کردن ندارید. اما چنین چیزی وقتی تکرار میشود، بسیار کلافه کننده است و حتی ممکن است مجبور شوید مراحل پیشرفت کارتان را مجدد انجام دهید. بنابراین، در مرحله اول سیستم خود را با یک آنتی ویروس حرفهای اسکن کنید و در صورتی که مساله رفع نشد، به احتمال زیاد با مشکل خرابی رم مواجه هستید.
کارت گرافیک لود نمی شود
حین روشن کردن کامپیوتر با رم سالم، صدای بوقی را میشنوید که نشان دهنده تشخیص سخت افزار کارت گرافیک است. یکی از علائم خرابی رم لپ تاپ این است که هنگام راه اندازی سیستم، این صدا شنیده نمیشود و یا یک نویز غیر معمول به همراه دارد. البته نمی توان نشنیدن صدای بوق را صد در صد جزو علایم خرابی RAM به حساب آورد؛ چراکه گاهی کارت گرافیک دچار مشکل می شود و کار خود را به درستی انجام نمیدهد.
سیستم دائما فریز می شود
فریز شدنهای مکرر باعث میشود مرورگرها با تاخیر حدود 5 دقیقه باز شود. البته این مشکل میتواند به خاطر نصب بدافزار و متعاقب آن، ویروسی شدن ویندوز باشد. بنابراین، اگر با چنین مسالهای مواجه هستید، در وهله اول، سلامت کامپیوتر خود را با آنتی ویروس بررسی کنید و چنانچه مشکل رفع نشد، می تواند نشانهای از خرابی حافظه RAM باشد.
Crash کردنهای پی در پی کامپیوتر و خرابی رم
وقتی کامپیوتر درگیر کرش کردن های مکرر میشود، باید حتما علت آن را پیدا کنید. جالب است بدانید که یکی از مهمترین دلایل آن، خراب بودن RAM سیستمتان است. علی الخصوص اگر این خرابیها بدون هشدار قبلی و کاملا تصادفی رخ میدهد.
سیستم خود به خود ری استارت میشود
ممکن است سیستم شما بلافاصله بعد از روشن کردن و یا اواسط کار، خود به خود ری استارت شود! چنین چیزی می تواند نشانه ای از خرابی رم باشد.
برنامههای جدید نصب نمیشود
وقتی چندین بار تلاش میکنید که یک فایل جدید را نصب کنید اما به دلایل نامعلومی با مشکل مواجه میشوید، می توانید آن را نشانه ای از ضعف و خرابی حافظه رم کامپیوترتان بدانید.
مشاهده کردن صفحه آبی قبل از ری استارت
اگر زمانی که میخواهید کامپیوتر خود را مجدد راه اندازی کنید، یک صفحه آبی با متن سفید چشمک میزند، میتواند یکی از نشانه های خرابی رم باشد.
حجم رم به درستی نشان داده نمی شود
یکی از علائم خرابی رم لپ تاپ این است که نمیتوانید مقدار حجم رم خود را به درستی ببینید. برای اینکه سلامت حافظه رم سیستم خود را بررسی کنید، میتوانید از قسمت کنترل پنل به قسمت سیستم بروید و حجم رم نصب شده روی کامپیوتر خود را بررسی کنید. همچنین اگر از MAC استفاده میکنید، می توانید با کلیک روی نشان Apple، به about this Mac رفته و سپس با کلیک روی تب Overview، حجم حافظه رم خود را بررسی کنید. معمولا کمتر نشان دادن حجم رم، نشانهای از مشکلات حافظه است.
تست سالم بودن رم کامپیوتر با نرم افزار
برای تست سالم بودن رم، نرم افزارهای مختلفی وجود دارد و ما Passmark MemTest86 را پیشنهاد میکنیم؛ چراکه به سیستم عامل وابسته نیست و برای لینوکس هم کاربرد دارد. در راستای این کار، مراحل زیر را انجام دهید:
- نرم افزار را بعد از دانلود، از حالت زیپ خارج کنید.
- یک فلش مموری به سیستم وصل کرده و از فایل های خود کپی بگیرید.
- بعد از اجرای فایل imageUSB، ابتدا فلش مموری و سپس گزینه Write را انتخاب کنید.
- سیستم را ری استارت کنید و وارد محیط بایوس شوید.
- در این محیط، فلش خود را پیدا کنید و با بوت کردن، وارد محیط نرم افزار شوید.
- ابتدا گزینه Config و در مرحله بعد، Start Test را انتخاب کنید.
- این مرحله با توجه به مشخصات RAM و سیستم شما، بین 20 دقیقه تا 3 ساعت طول میکشد و باید منتظر بمانید.
اگر مشکلی در رم کامپیوترتان وجود داشته باشد، ارورهای آن را دریافت میکنید و در صورتی که هیچ اروری دریافت نکردید، نشان دهنده سلامت رم شماست.
چطور از بروز علائم خرابی رم لپ تاپ جلوگیری کنیم؟
برخلاف اینکه تمیز کردن مستمر رم از گرد و غبار و آلودگی، نقش زیادی در حفظ سلامت این قطعه دارد، نوسان برق یکی از مواردی است که باعث بروز علائم خرابی رم لپ تاپ میشود. به همین خاطر، توصیه میشود که حتما یک محافظ برق تهیه کنید و با خرید این وسیله ارزان قیمت، طول عمر و سلامت رم کامپیوتر خود را تضمین کنید. همچنین، باید شرایطی را فراهم کنید که گرمای زیادی به لپ تاپ تان نرسد؛ چراکه حتی اگر یکی از قطعات بیش از حد گرم شود، میتواند سایر اجزا را هم تحت تاثیر قرار دهد. در نظر داشته باشید که ریاستارت کردن بیش از حد هم جزو مواردی است که می تواند رم را خراب و یا ضعیف کند.
چه عواملی باعث بروز علائم خرابی رم لپ تاپ میشود؟
متاسفانه گاهی اوقات ماژول حافظه، نقصی دارد که کنترل کیفیت، متوجه آن نشده و لپ تاپ به دست شما رسیده است. این نقص که به مرور زمان بدتر میشود، یکی از مهمترین و رایجترین دلایل خرابی حافظه رم خواهد بود. همچنین ممکن است یک اسلات حافظه روی مادربرد کامپیوتر شما دچار نقص شود و به درستی کار نکند، همین میتواند در طولانی مدت، زمینهساز تخریب عملکرد و بروز مشکلات حافظه باشد. علاوه بر همه این موارد، حتما مد نظر داشته باشید که هرگز RAM را بدون ضمانت نخرید؛ چون احتمال آن وجود دارد که این قطعه از همان ابتدا خراب باشد.
رفع علائم خرابی رم لپ تاپ در خانه
اگر مشکلات رم کامپیوتر شما سخت افزاری باشد، نیاز است که ماژول رم را تعویض کنید. اما خوشبختانه برخی از مشکلات حافظه رم به راحتی حل میشود و فقط کافی است اقداماتی را انجام دهید تا حافظه RAM دوباره اجرا شود. مثلا، گاهی اوقات رم از اسلات مربوطه روی مادر برد تکان میخورد و همین باعث میشود که خوانده نشود. در این حالت باید ابتدا کامپیوتر را خاموش کنید و رم را در اسلات مربوطه جا بیندازید. علاوه بر این، برای جلوگیری از بروز علائم خرابی رم لپ تاپ، باید حافظه خود را سبک کنید و برنامههایی که به آنها نیاز ندارید را پاک کنید. این کار به کمک نرم افزارهایی از جمله Advanced System Optimizer انجام میشود و با حذف فایلهای اضافی، سبب بهینه سازی فضای رم و بهبود کارکرد آن خواهد شد.
همان طور که مشاهده کردید، بسیاری از نشانههای تخریب RAM با علائم خرابی هارد دیسک و کارت گرافیک مشترک است؛ اما با یک بررسی مختصر میتوانید حافظه رم خود را تست کنید. مثلا میتوانید رم خود را روی یک سیستم دیگر تست کنید و یا اگر دو حافظه دارید، یکی از اسلاتها را حذف و کامپیوتر خود را مجدد راه اندازی کنید. با این روش میتوانید بفهمید که رم شما خراب شده یا سالم است. توجه داشته باشید که تعویض ماژول های رم کار راحتی نیست و اگر به سختافزار مسلط نیستید، حتما برای خرید یک رم سالم و تعویض آن، با کارشناسان حرفهای سدید گستران مشورت کنید.