دوراهی خرید لپ تاپ معمولی یا گیمینگ، یکی از رایج ترین چالشهای خریداران لپ تاپ است. این سیستمها از جهات مختلفی از قبیل گرافیک، رم، صفحه نمایش، قیمت و… باهم فرق داشته و برای همین دانستن تفاوت های آنها بسیار میتواند کمککننده باشد. آیا تفاوت لپ تاپ گیمینگ و معمولی را نمیدانید و برای تهیه دستگاه سردرگم هستید؟ در ادامه مطلب نکات را با دقت مطالعه کنید و براساس نیازهای خودتان برای خرید لپ تاپ تصمیم بگیرید.
مهمترین تفاوت لپ تاپ گیمینگ و معمولی
لپ تاپ های معمولی و بازی در مسائل مختلفی از مشخصات فنی گرفته تا تجربه کاربری تفاوت های بسیاری دارند که در این قسمت به ویژهترین آنها میپردازیم.
- لپ تاپ های گیمینگ دارای کارت گرافیک مجزا و قویتری هستند.
- لپ تاپ های معمولی پردازنده Intel Core i5 دارند و مناسب نرمافزارهای روزمره چون وب و آفیس هستند. اما درمقابل سیستم های گیمینگ با پردازندههایی چون Core i7 یا Core i9 می توانند بازیهایی با گرافیک بالا را اجرا کنند.
- حافظه رم لپ تاپ گیمینگ عموما بیشتر از دیگر سیستمها است و قابلیت اجرای چندین برنامه سنگین را به صورت همزمان دارد.
کیفیت طراحی لپ تاپ های معمولی و گیمینگ
بارزترین تفاوت سیستم های بازی با انواع دیگر آن تفاوتی است که در طراحی با یکدیگر دارند. در ساخت لپ تاپ گیمینگ از پلاستیک استفاده میشود اما برای تولید سیستمهای معمولی اکثرا از ترکیب آلومینیوم و پلاستیک استفاده میشود، برای همین سیستمهای عادی ساختار مستحکمتری دارند.
در طراحی لپ تاپ های بازی از مشخصات هیجان انگیزی چون دریچه های بزرگ، بریدگیها و صفحه کلید های نورانی استفاده شده و بسیار زیباتر از لپ تاپ های دیگر بهنظر میرسند.
تفاوت لپ تاپ گیمینگ و معمولی در نوع مخاطب
نیاز شما تعیین میکند که به چه دستگاهی احتیاج دارید و برای انتخاب بین سیستم معمولی و گیمینگ کاربری شما بسیار مهم است. یک لپ تاپ عادی برای فیلم دیدن، مقاله نوشتن، کارهای دفتری و هر فعالیت روزمره سادهای کاملا مناسب است و برای کسانی چون دانشجوها و کارمندها بسیار کاربرد دارد. اما اگر از برنامههای سنگین استفاده میکنید و نیاز به دستگاه بهینهتری برای پردازش فایلهایی با گرافیک بالا دارید، لپ تاپ بازی پاسخ شما است.
قیاس عملکرد سیستم معمولی و گیمینگ
سرعت پردازش مهمترین تفاوت لپ تاپ گیمینگ و معمولی بوده و در انتخاب مخاطب تأثیر بهسزایی دارد. اکثر سیستمهای بازی دارای کارت گرافیک و پردازنده تواناتری هستند و در انجام امور، سریعترین تجربه کاربری را بهارمغان میآورند. در ضمن نمایشگر لپ تاپ های مخصوص گیمرها مجهز به نرخ تازه سازی سریعتری است که حین بازی بسیار کارامد عمل میکند.
کیفیت صفحه نمایش
صفحه نمایش لپ تاپ های معمولی دقت متوسط و کیفیت استانداردی جهت استفاده روزمره دارند اما عمده لپ تاپ های گیمینگ رزولوشن بیشتری دارند تا تصاویر هنگام بازی روشن، شفاف و روان باشند. لازم بهذکر است که بسیاری از دستگاه های بازی دارای فناوریهایی چون FreeSync یا G-Sync بوده که مانع از لگ و فریزشدن صفحه هنگام اجرای بازی می شوند.
تفاوت لپ تاپ گیمینگ و معمولی از لحاظ سخت افزاری
لپ تاپ های گیمینگ ظرافت چندانی ندارند اما طوری ساخته شدهاند که بتوانند از نظر فیزیکی و سختافزاری کارامدتر باشند. جانمایی قطعات در سیستمهای مخصوص بازی به گونهای متفاوت از سایر لپ تاپها است و GPU آنها روی تراشه پردازنده قرار میگیرد. علاوهبر آن کارتهای گرافیک لپ تاپ بازی، حافظه مجزایی به نام VRAM دارند که از فشار آمدن به لپ تاپ جلوگیری میکند.
در ادامه باید بدانید که تمام امکانات بالا میتواند منجر به داغ کردن سیستمهای بازی شود اما با وجود سیستم خنک کننده آنها اصلا جای نگرانی نیست. در این لپ تاپها هیتسینکهای بزرگ و فنهای متعددی برای کنترل حرارت تعبیه شده است. دربرابر سیستم گیمینگ، لپ تاپ های معمولی از تهویه سبکتری مجهز به دو فن کوچک بهره میبرند.
قابلیت ارتقاء
دستگاههای مخصوص بازی قابلیت ارتقاء بیشتری دارند، شما میتوانید در این لپ تاپها اجزایی مانند حافظه ذخیرهسازی، RAM و کارتهای گرافیک را ارتقاء دهید، ولی در سیستمهای معمولی اجزا یکپارچه هستند و تغییر آنها دشوار است. با دانستن این تفاوت لپ تاپ گیمینگ و معمولی، به کاربریتان توجه کنید. اگر نیازی به تغییرات مداوم ندارید، از یک لپ تاپ عادی استفاده کنید اما اگر مشغول کارهای سنگینی مثل مدل سازی سهبعدی هستید، به این قابلیت لپ تاپ های گیمینگ احتیاج خواهید داشت.
تفاوت پورتها و اتصالات موجود در لپ تاپ
اکثر لپ تاپ های گیمینگ دارای تعداد زیادی پورت USB، HDMI و … هستند که امکان اتصال شما به کنترلرها و نمایشگرهای اضافه را فراهم میکنند. سیستمهای مخصوص بازی نیاز کسانی که به چندین دستگاه مختلف متصل میشوند را برطرف کرده و انتخابی ایدهآل هستند.
تفاوت لپ تاپ گیمینگ و معمولی در درایورها
لپ تاپ های بازی از درایوهای جامد یعنی SSD بهره می برند که موجب تسریع فرایند خواندن و نوشتن اطلاعات میشوند، درواقع لپ تاپ های گیمینگ سرعت بیشتری در بارگذاری دارند. در مقابل برای ساخت دستگاههای عادی از درایوهای سخت یا همان HDD استفاده شده که کمی کندتر عمل میکنند. لازم بهذکر است که SSDها در عین قدرت پردازش بیشتر، مصرف انرژی کمتری دارند که سبب افزایش عمر باتری میشود.
کدام یک طول عمر بیشتری دارد؟
در سیستمهای بازی از باتری هایی با عمر بالا و ظرفیت ویژه استفاده میشود زیرا لپ تاپ های گیمینگ مختص بازی تولید شدهاند و بازیکنان نباید برای شارژ مجدد دستگاه دائم در رفت و آمد باشند. در طراحی این باتریها تکنولوژی پیشرفتهای مثل lithium-polymer و سلولهایی با ظرفیت بالا بهکار رفته است.
حمل لپ تاپ و وزن آنها
سیستم های معمولی به لطف طراحی سبک و دیزاین ظریفی که دارند، بسیار سبکتر از لپ تاپ های گیمینگ هستند. این ویژگی حمل و نقل لپ تاپ های عادی را آسان نموده و آنها را مناسب رفت و آمد در سطح شهر میکند. در این قسمت از بررسی تفاوت لپ تاپ گیمینگ و معمولی باید گفت که لپ تاپ های بازی با طراحی حجیمی و سنگینی که دارند در بحث سهولت حمل و نقل شکست میخورند.
جدول مقایسه کلی تفاوت لپ تاپ گیمینگ و معمولی
قابلیت |
لپ تاپ معمولی | لپ تاپ گیمینگ |
CPU پردازنده مرکزی |
مناسب فعالیت های سبک و روتین |
دارای کارایی و سرعت بالا |
GPU پردازنده گرافیکی |
متکی به گرافیک یک پارچه |
مجهز به کارت های پیشرفته چون Nvidia Geforce یا AMD Radeon |
صفحه کلید |
مناسب جهت تایپ کردن |
مقاوم دربرابر فشار های مکرر و طولانی مدت با نور پس زمینه RGB |
سیستم صوتی | دارای بلندگو های عادی و استاندارد |
تجهیز شده با فناوری های پیشرفته صوتی |
بازیهای قابل اجرا روی لپ تاپ معمولی
همیشه برای انجام بازیهای کامپیوتری نیاز به لپ تاپ گیمینگ ندارید و با داشتن یک دستگاه متوسط میتوانید از بازیهای سبکتر لذت ببرید. در ادامه مطلب به شما برخی از بازی های سرگرمکننده و قابل اجرای روی لپ تاپ های معمولی را معرفی خواهیم کرد، تنها پیش از نصب حتما اطمینان حاصل کنید که رم، کارت گرافیک و سیستم پردازنده مورد نیاز بازی متناسب با دستگاه شما باشد.
- Animal well
- Rabbit and steel
- Disco Elysium
- Hotline Miami
- Borderlands2
- The forest
- Dave and Diver
- Portal2
برای کارهای اداری از کدام دستگاه استفاده کنیم؟
یک لپ تاپ معمولی جهت مصارف اداری کاملا مناسب خواهد بود؛ چراکه کارهای دفتری نیازی به قدرت پردازش بالا ندارند. برای امور سنگینتری چون مدیریت دادههای بزرگ نیز انتخاب لپ تاپی معمولی و مجهز به پردازندههای مرکزی سری H اینتل، میتواند انتخابی هوشمندانه باشد.
در نهایت اگر به کارهایی چون رندر انیمیشن های سهبعدی یا ویرایش ویدیو های سنگین مشغول هستید، احتیاج به سیستم قویتری مثل مک بوک پرو دارید. اما اگر با توجه به تفاوت لپ تاپ گیمینگ و معمولی ترجیح شما استفاده از سیستم عامل ویندوز است، پیشنهاد میکنیم سراغ لپ تاپ های گیمینگ بروید.
تفاوت لپ تاپ گیمینگ و معمولی در امور برنامه نویسی
کسانی که مشغول پروژههای مبتدی هستند با یک لپ تاپ استاندارد و معمولی میتوانند بهترین خروجی را داشته باشند. حتی اگر تنها چند پروژه محدود و سنگین دارید با استفاده از لپ تاپی عادی با CPU بالا میتوانید رفع نیاز کنید. اما توصیه ما به افرادی که در حال توسعه برنامه یا بازی هستند این است که از لپ تاپ های گیمینگ بهره ببرند.
تفاوت قیمت لپ تاپ معمولی و گیمینگ
سیستمهای بازی بهعلت داشتن اجزای پیشرفتهتری چون سیستم خنک کننده، کارتهای گرافیک و پردازندهها، معمولا قیمت بیشتری نسبت به سایر لپ تاپها دارند. اگر بودجه شما محدود است و نیازی به سرعت و قدرت خارق العاده ندارید، بهتر است دستگاهی مقرونبهصرفه برای خودتان تهیه کنید.
جمع بندی
به صورت خلاصه از این مقاله میتوان اینطور دریافت که اگر یک کاربر عادی هستید و جستجو در وبسایتها و یا تایپ کردن مقالات دانشجویی بزرگترین فعالیت شما هستند، حتما از داشتن لپ تاپی ساده و استاندارد لذت خواهید برد. در مقابل اگر درگیر کارهای تصویرسازی و تدوین فایلهای سنگین هستید، حتما برای تهیه یک لپ تاپ گیمینگ برنامهریزی کنید. تمام تلاش ما در این مقاله بر این بود که بتوانید با دیدی باز دستگاه مورد نظرتان را انتخاب کنید. شما برای خرید سیستم، کدام لپ تاپ را انتخاب میکنید؟